Ekonomi

Alman ekonomisindeki boşluk derinleşti

Alman ekonomisindeki gerileme yılın ilk ayında daha da derinleşirken, hem imalat hem de hizmet faaliyetleri daralma bölgesinde kaldı.

S&P Global tarafından hazırlanan HCOB (Hamburg Ticaret Bankası) Ocak ayı öncü PMI verileri açıklandı. Buna göre ülkede Aralık 2023’te 47,4 puan olan bileşik PMI Ocak ayında 47,1 puana geriledi.

Yedi ay üst üste faaliyetlerdeki büyümeyi gösteren 50 puanlık seviyenin altında seyreden bileşik PMI’ın piyasa beklentisi 47,8 puana yükseleceği yönündeydi. Ülkenin hizmetler PMI’ı da Ocak ayında 49,3’ten 47,6’ya düşerek son beş ayın en düşük seviyesine geriledi.

İmalat sanayi PMI söz konusu ayda 43,3 puandan 45,4 puana yükselmesine rağmen hâlâ daralma bölgesinde bulunuyor.

ÖZEL SEKTÖRDE SÖZLEŞME DEVAM EDİYOR

Açıklamada, “Alman özel sektörü 2024 yılı başında daralmaya devam ediyor.”Kelime kullanıldı.

Hamburg Ticaret Bankası Baş Ekonomisti Cyrus de la Rubia konuya ilişkin değerlendirmesinde, Almanya’nın yeni yıla sakin bir başlangıç ​​yaptığını belirterek, Kızıldeniz’deki saldırılar nedeniyle gemilerin rotalarının değişmesinin tedarik zincirlerini etkilediğini vurguladı. üretim sektörü.

La Rubia, “Bu zorluklara rağmen, girdi maliyetlerindeki düşüşün daha yumuşak bir seyirle de olsa devam etmesi, ulaşım maliyetlerinin artık toplam maliyetler üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olmayabileceğini gösteriyor.”değerlendirmesini yaptı.

PMI verilerinde 50 puanın üstü büyümeyi, altı ise daralmayı gösteriyor. İmalat ve hizmet sektörleri Alman ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.

Alman ekonomisi, satın alma gücünü etkileyen alışılmadık derecede yüksek enflasyon, yüksek enerji fiyatları, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları nedeniyle geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 0,3 küçüldü.

KAYNAK: NTV

derebucakhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu