İş

Bir ülke daha 4 gün çalışma uygulamasına geçti: Türkiye’de çalışma saatleri ve günleri değişecek mi?

Dört günlük çalışma haftası dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. ortada İrlanda, ispanyaVe ingiltere Birçok ülke 4 günlük çalışma haftasını test etti. Son olarak Portekiz’in ardından bugünden itibaren iş gücü açığını kapatmayı planlayan Almanya da dört günlük çalışma haftasını test edecek.

Almanya ekonomisi; Yüksek enerji maliyetleri, faiz oranları ve derin işgücü sıkıntısı nedeniyle durgunlaştı. Ülke, özellikle hızlı büyüyen sektörlerde vasıflı işçi sıkıntısıyla karşı karşıya. Veriler, Almanya’nın yaşlanan nüfusu nedeniyle 2035 yılına kadar 7 milyon vasıflı işçiden yoksun kalacağını öngörüyor. Kriz, farklı kesimlerdeki çalışanların daha uygun fiyat ve esnek çalışma saatleri talep etmesine yol açtı.

Türkiye’de çalışma saatleri kısalacak mı?

Çalışma saatlerine itiraz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Haftalık çalışma süresinin 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi önerisinin ardından gözler alınacak karara çevrildi. Pek çok kişi, uzun çalışma saatleri nedeniyle toplumdan uzak bir hayat yaşadıklarını sıklıkla dile getirse de teklifin TBMM’de kabul edilip edilmeyeceği henüz belli değil.

Konseyaraştırmasında, Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere, İsveç gibi birçok ülkedeki uygulamalara yer verildi. Buna göre, Fransa’daYasal haftalık çalışma süresi 35 saattir, Belçika, Avustralyada38 saat, İsveç’te 40 saat, İngiltere’de fazla mesai dahil 48 saati aşamaz. Portekizve Danimarka’nın bazı şehirleri, ispanyada 250’den az çalışanı olan şirketler 4 günlük çalışma saatine geçti. Çalışma saatlerinin sona erdirilmesinin ekonomik, sosyal ve teknik bir yükümlülük olduğu ve tarafların iradesine bırakılamayacağı belirtildi.

Bakandan çalışma saatlerine ilişkin açıklama

Çalışmaksaatlerde değişiklik sinyali veriyor Bakan Vedat Işıkhan, “Sosyal Güvenlik Kurumunda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla bireylerin sosyal güvenlik sisteminde istihdamını teşvik eden, eşitlik ve aktüeryal dengeyi ön planda tutan bir yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuat ve uygulamalarını daha uyumlu hale getireceğiz. değişen işgücü piyasası koşulları ve yeni nesil esnek çalışma biçimleriyle birlikte “Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı fiyatlarla mücadelede veri analizine dayalı risk odaklı kontrol faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz.”Şu ifadeleri kullandı:

Haftalık çalışma süresi nedir?

Yasal olarak haftada en fazla 45 saat çalışılabilmektedir. AnlaşmaVeya işyerindeki uygulamaya bağlı olarak çalışılan günler 5×9 formatında eşit olarak bölünebilir.

İşyerinde haftanın çalışma günlerine, günde 11 saati geçmeyecek şekilde farklı dağıtımlar yapılabilecek. Bunun altındaki çalışma saatleri de patron ile personel arasında belirlenebilir.

Mola ne kadar sürüyor?

Molalar uzatmalara dahil değildir. Örneğin 08:00-20:00 arası ve günlük toplam çalışma 1,5 saat orta dinlenmekullanılıyorsa günlük çalışma süresi 12 saat değil 10,5 saat Bu mümkün. İş Kanunu’na göre ortalama dinlenme süresi yarım saattir ve patron isterse bu süreyi uzatabilir. Günde 7,5 saatten fazla çalışıyorsanız öğle tatiliniz en az bir saat olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu