Haber

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Turk: İsrail de Hamas da savaş suçu işledi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Hamas’ın 7 Ekim’deki “Aksa Tufanı” operasyonu sonrasında çıkan çatışmalarda her iki tarafın da “savaş suçu” işlediğini söyledi. Türk, Mısır ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nı ziyaret ettikten sonra değerlendirmelerde bulundu. Gazze. Türk, hem İsrail’in hem de Hamas’ın ‘savaş suçu işlediğini’ belirterek, “Bir tarafın eylemleri diğer tarafı temize çıkarmaz.”

Reuters’e göre Turk, “Filistinli silahlı grupların 7 Ekim’de işlediği zulümler iğrençti, savaş suçlarıydı ve rehinelerin tutulmaya devam edilmesi de öyle.” dedi. “Tıpkı tahliyesi gibi bu da bir savaş suçu anlamına geliyor” dedi.

‘MISIR ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR’

İsrail’in Gazze’ye yönelik ağır bombardımanlarının özellikle kadın ve çocukları öldürdüğünü, sakatladığını ve yaraladığını vurgulayan Türk, bunların tüm siviller için dayanılmaz bir yük olduğunun altını çizdi. Türk, Refah Sınır Kapısı’nda bekleyen yardımların ihtiyaç sahibi herkese ulaştırılması gerektiğini de belirterek, Mısır’ın bu konuda birçok açıdan kilit rol oynadığını, insani yardımların Gazze’ye ulaştırılmasında ve yaralıların ayrılmasında büyük çaba sarf ettiğini belirtti.

‘ADİL VE EŞİT BİR GELECEK BULUNMALI’

Konuyla ilgili tarafları anlaşmaya davet eden Türk, şunları kaydetti: “İnsani yardımın bir an önce Gazze’nin her yerine ulaştırılması gerekiyor. 7 Ekim’den bu yana tutulan tüm rehinelerin koşulsuz ve derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin bu haklara sahip olma hakları var.” Kendi kaderlerini kendileri belirleyecek ve “Meşru güvenlik çıkarlarına dayalı olarak işgalin kalıcı olarak sona ermesi için siyasi alanı harekete geçirmemiz gerekiyor. Artık 56 yıllık işgalin sona ermesi gerektiğini söylemek yeterli değil. Uluslararası toplum, Filistin ve İsrail halkı için adil ve eşitlikçi bir gelecek bulma çabalarının bir parçası olmalıdır.” (DIŞ HABER)

haber-kozan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu