Haber

Hükümet anketi: Japonya’daki insanların yüzde 86’sından fazlası ülkenin savaşa gireceğinden korkuyor

Japon hükümeti anketine katılanların yüzde 86’sından fazlası, ülkeyi savaşa girme tehlikesiyle karşı karşıya gördüklerini söyledi.

Japon Kyodo ajansına göre, 17 Kasım’dan 25 Aralık 2022’ye kadar, hükümet tarafından ankete katılanların yüzde 86’sından fazlası “Japonya’nın savaşa katılma tehlikesi olduğunu düşündüklerini” söyledi.

Bu oranın 2009’dan bu yana yapılan benzer araştırmalara göre en yüksek oran olduğu hatırlatılırken, en son 2018’de yapılan ankette yüzde 85,5 olduğu hatırlatıldı.

Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, anket sonucunun Rusya-Ukrayna savaşı, Çin’in Doğu ve Güney Çin denizlerindeki askeri hamleleri ve Kuzey Kore’nin tekrarlanan balistik füze testleri nedeniyle kötüleşen güvenlik ortamına bağlı olduğuna inandıklarını söyledi.

Ankete katılanlara “neden böyle bir tehlike gördükleri” de soruldu. Katılımcıların yüzde 85,7’si uluslararası gerilim ve çatışmaları, yüzde 38,2’si Birleşmiş Milletler’in yeterince çalışmadığını ve yüzde 28,2’si Japonya’nın yeterli bir savunma sistemine sahip olmadığını belirtti.

Ayrıca, yanıt verenlerin yüzde 53’ü, 2018’de yüzde 60,1 olan Japon Öz Savunma Kuvvetlerinin (SDF) mevcut kapasitesinin üzerinde olduğunu vurguladı.

Yüzde 41,5’i askeri kapasitenin geliştirilmesi gerektiğine inandığını, yüzde 3,6’sı ise azaltılmasını istediğini belirtti.

Hangi savunma konularının endişe verici olduğu sorulduğunda, yüzde 68,9’u Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füzeler geliştirdiğini ve yüzde 64’ü Japonya’nın savunma kabiliyetini söyledi.

Ankete katılanların yüzde 61,3’ü Çin’in ordusunu modernleştirmesini ve Japonya çevresindeki denizlerdeki eylemlerini endişe verici bulduğunu söylerken, yüzde 52,1’i Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini endişe verici bulduğunu söyledi.

Üniversiteler ve özel şirketler tarafından geliştirilen ileri bilim ve teknolojinin savunma amaçlı kullanımına ilişkin bir soruda, yanıt verenlerin %83,6’sı ılımlı veya ılımlı, %15,1’i ise bu fikre karşı olduklarını belirtmiştir.

Hükümet yetkilileri, Kovid-19 nedeniyle anketlerin yüz yüze görüşmelerden posta iletişimine geçtiğini, bu nedenle en son verilerin önceki rakamlarla doğrudan karşılaştırılamayacağını belirtti.

Ankete katılan 18 yaş üstü 3.000 erkek ve kadının %53,4’ü yanıt verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu