Ekonomi

İsrail merkez bankası başkanı savunma zammının ortasında mali ihtiyat çağrısı yaptı

İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron, savunma harcamalarındaki son artış ışığında hükümeti sorumlu bir mali yaklaşım benimsemeye çağırdı. Yaron bugün yaptığı açıklamada, İsrail’in önümüzdeki yıllardaki savunma ihtiyaçlarını değerlendirmek ve daha geniş ekonomik etkiyi göz önünde bulunduran çok yıllı bir bütçe planı geliştirmek üzere derhal bir komite kurulması gerektiğini vurguladı.

Mali sağduyu çağrısı, milletvekillerinin bu ayın başlarında Gazze’de Hamas ile devam eden çatışmayı finanse etmek için on milyarlarca şekel ayıran değiştirilmiş 2024 devlet bütçesini kabul etmelerinin ardından geldi. Hamas’ın 7 Ekim’de sürpriz bir saldırısıyla tetiklenen savaş yaklaşık altı aydır devam ediyor.

Yaron’un yorumları, merkez bankasının 2023 yıllık raporunun bir parçası olan ve kabinedeki bakanlara ve parlamento üyelerine gönderilen bir mektupta yer aldı. Yaron, askeri harcamalardaki ilave artışları dengelemek için savunma dışı harcamaların kısılmasının önemini vurguladı. Yaron’a göre amaç, kamu borcunun GSYH’ye oranında kalıcı bir yükselişi önlemek.

Değiştirilen bütçe, yıllık yaklaşık 20 milyar şekel (5.4 milyar dolar) ilave ile savunma harcamalarında önemli bir artış öngörüyor. Ayrıca savaştan etkilenen hane halklarına ve işletmelere tazminat ödenmesi de öngörülüyor.

Yeni bütçe 2024 yılı için GSYH’nin %6,6’sı oranında bir açık hedefi koyarak savaş öncesi hedef olan %2,25’ten önemli bir revizyona gidiyor. Ocak ayında %4.8 olan bütçe açığı Şubat ayı itibariyle GSYH’nin %5.6’sına ulaştı.

Yaron açıklamasında ayrıca düşük işgücü verimliliği ve belirli demografik grupların işgücüne entegre edilmesindeki güçlük gibi İsrail ekonomisinin karşı karşıya olduğu bazı önemli zorluklara da değindi.

Bu sorunlara rağmen, 2023 yılında %2 büyüyen İsrail ekonomisinin savaşa sağlam ekonomik temellerle girdiğini ve tarihsel olarak krizlerden hızla çıktığını belirtti.

Yaron sözlerini sorumlu ekonomi politikalarının önemini ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek için temel ekonomik zorlukları ele almanın gerekliliğini vurgulayarak tamamladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

sefaatli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu