Ekonomi

İstanbul’da kripto varlık düzenlemesi için kritik toplantı: Yeni yasa tasarısı masada

Kripto varlık sektörünü ilgilendiren önemli bir toplantı İstanbul’da gerçekleşti. Bu toplantıda Türkiye’nin kripto varlık düzenleme taslağı üzerinde çalışan çeşitli kurumların temsilcileri ve özel dairenin ilgili yöneticileri bir araya geldi.

Sabah saat 10.00’da başlayan bu toplantıya Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Mali Suçları Araştırma Kurulu gibi önemli kurumlar katıldı. MASAK’ın yanı sıra banka yöneticileri ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları da hazır bulundu. firmalar da yer aldı.

Türkiye’nin, Mali Eylem Misyon Gücü’nün (FATF) belirlediği kriterleri karşılamak ve gri listeden çıkma yolunda ilerlemek amacıyla kripto varlık maddelerini Ocak ayı sonuna kadar meclisten geçirmeyi planladığı belirtildi. FATF’ın 40 kriterinden 39’unu karşılayan Türkiye, kripto varlık düzenlemeleri tamamlandığında gri listeden çıkma yolunda önemli bir adım atacak.

Taslakta kripto varlık servis sağlayıcıları ve saklama hizmetleri gibi konuların tanımları yer alıyor. Ayrıca kripto varlık alım satım platformlarına yönelik faaliyet izinlerinin SPK tarafından verileceği belirtiliyor. Bu düzenlemeler, kripto varlık sektörünün kötüye kullanımını önlemeyi ve bireysel yatırımcıları korumayı amaçlamaktadır.

Taslakta kara para aklama ve terörün finansmanı gibi suçlarla mücadelede de önemli adımlar yer alıyor. Bu bağlamda suç örgütlerinin mali hareketlerinin kısıtlanmasına ve suça karışan bireylerin mal varlıklarına daha kolay el koyulmasına yönelik kararlar getiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞimşekDaha önceki açıklamalarında taslağın uluslararası düzenlemelere uygun olacağını ve kripto varlıkların “Dağıtılmış defter teknolojisi veya benzeri teknolojiler kullanılarak oluşturulan, dijital ağlar üzerinden dağıtılan ve değer veya hakları ifade eden maddi olmayan varlıklar”olarak tanımlandığını belirtti.

Şimşek, düzenlemenin temel amacının kripto varlık alanını daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri azaltmak olduğunu vurguladı. “Kripto varlık düzenlemesi ile asıl amacımız bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri ortadan kaldırmaktır. Yaklaşımımız kısıtlayıcı değil, belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve olası risklerin kontrol altına alınmasına dayalıdır. Aynı zamanda bu alanın daha güvenli hale getirilmesinin de önünü açmayı hedefliyoruz. Blockchain teknolojisinin ve kripto varlık ekosisteminin gelişimi.”dedi.

Bu yazı ilk olarak CoinDesk Türkiye’de yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu