Haber

İtalya’da Kovid-19 salgınının ilk dalgasına ilişkin soruşturmanın yankıları sürüyor

İtalya’da Kovid-19 salgınının ilk görülmeye başladığı Şubat-Mart 2020’de dönemin hükümetinin virüsün yayıldığı bölgeleri karantinaya almada gecikmesinin 4 bin kişinin ölümüne neden olmuş olabileceği iddia edilmişti.

Söz konusu dönemde, virüsün hızla yayıldığı Lombardiya Bölgesi’ndeki Bergamo eyaleti ve çevresinde salgın tedbirlerinin uygulanmasının gecikmesine ve dolayısıyla can kayıplarının arttığına ilişkin iddialara yönelik soruşturma 1 Mart’ta tamamlanırken, soruşturma 1 Mart’ta tamamlandı. Soruşturma sonucunun detayları basında yer almaya başladı.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Bergamo Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasını, o dönemde virüsün hızla yayıldığı Bergamo yakınlarındaki Nembro ve Alzano kasabalarının “kırmızı bölge” ile karantinaya alınmaması üzerine yoğunlaştırdı. .

Soruşturmanın ön raporunda, söz konusu iki beldenin Mart 2020 yerine Şubat 2020’de karantinaya alınması halinde 4 binden fazla ölümün önlenebileceği belirtildi.

Soruşturmadaki 19 zanlı arasında yer alan dönemin Sağlık Bakanı Roberto Speranza’nın bu iki kasabayı karantinaya almak için kararname imzaladığı ancak dönemin Başbakanı Giuseppe Conte’nin de aralarında bulunduğu basına yansıdı. zanlılar, bu kararnameyi imzalamadı.

Dönemin başbakanı ve şu anda 5 Yıldız Hareketi’nin lideri olan Giuseppe Conte bugün ANSA’ya “Soruşturma konusunda tamamen sakinim” dedi. söz konusu.

O dönemde hükümetinin katı tedbirler almamak yerine katı olmakla eleştirildiğini hatırlatan Conte, “Gece gündüz çalışarak elimizden gelenin en iyisini yaptık. Her şeyle ve her şeyin tersiyle suçlandık. İtalyan savcılarına her şeyi kapatan, özgürlüğü öldüren kişi olarak şikayet edildi, şimdi ise yeterince örtbas edilmediği suçlamaları yapılıyor.” terimleri kullandı.

Ne oldu?

İtalya’da salgının ilk günlerinde 5 Yıldız Hareketi (M5S)-Demokrat Parti (PD)-Özgürler ve Eşitler (LeU) partilerinden oluşan koalisyon hükümetinin Başbakanı Conte, ilk olarak 8 Mart’ta, 2020 yılında hızla artan vaka sayısı ve salgının yayılmasını önlemek için. 2009 yılında Lombardiya Bölgesi ve kuzeydeki 14 şehir “kırmızı bölge” idi. Bu kararın ardından söz konusu şehirlerdeki insanlar süresiz kapanma korkusuyla geceleri güneye akın ederken, Conte 9 Mart 2020’de tüm İtalya’da karantina ilan ederek seyahat kısıtlaması getirdi.

İtalya Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İtalya’da 2020 yılı Şubat ayında başlayan Kovid-19 salgınının resmi olarak ilk dönemi olarak kabul edilen Şubat-Mart-Nisan 2020 döneminde 27 binden fazla kişi Kovid-19’dan hayatını kaybetti. ülke. O dönemde salgının merkezi olan Lombardiya Bölgesi can kaybında başı çekiyordu. Lombardiya Bölgesi’nde özellikle Bergamo kentinde salgına bağlı ölümlerin fazla olması nedeniyle 18-19 Mart 2020 tarihlerinde cenazelerin askeri tırlarla şehir dışına çıkarıldığı görüntüler hafızalara kazındı.

İtalya’da Bergamo Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, salgının ilk dalgasında alınan ya da alınmayan tedbirlerle ilgili dönemin hükümetinin 3 yıldır yürüttüğü soruşturmayı 1 Mart’ta tamamladığı kamuoyuna duyurulmuştu.

Yakınlarını Kovid-19’dan kaybedenlerin kurduğu dernek, soruşturmanın tamamlanmasıyla birlikte, “Bugünden itibaren Bergamo ve Lombardiya’daki katliamın tarihi, ailelerimizin tarihi, kayıplarımıza neden olan tarih gün yüzüne çıkıyor. 2020 baharında yaşananlar Kovid-19 yüzünden değil, alınan veya alınmayan kararlardandır.” açıklama yapmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu