Haber

Mısır’da Gazze Zirvesi başladı: Abbas, Sisi ve Kral Abdullah’tan açıklama

“Gazze’deki Gelişmeler, Filistin Davasının Geleceği ve Barış Süreci” başlıklı miting Mısır’ın başkenti Kahire’de başladı. Türkiye’yi en üstte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.

KRAL II. ABDULLAH

Zirve kapsamında konuşan Ürdün Kralı II. Abdullah şunları söyledi: “Gazze’nin sürekli bombalanması acımasızdır. Kuşatılmış ve çaresiz bir halkın toplu olarak cezalandırılması ve yerinden edilmesi, uluslararası hukukun açık bir ihlali ve bir savaş hatasıdır.”söz konusu.

MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ

Zirveye ev sahipliği yapan Sisi, bu sabah açılan Refah Sınır Kapısı’na değinerek şunları söyledi: “Refeh Sınır Kapısı’nı bir an bile kapatmadık ama İsrail’in sınırın Filistin tarafındaki bombardımanı insani yardımın geçişini engelledi.” dedi. Sisi, Gazze’de halkın zulmüne değinerek Batı’yı ikiyüzlü davranmakla suçladı. “Yüzyıllardır inşa ettiğimiz medeniyetin değerleri nerede? Çifte standartsız, masum insanlar arasındaki eşitlik nerede?”diye sordu. “Mısır, barışçıl sivillerin hedef alınmasını ve öldürülmesini açıkça kınıyor.”Sisi, toplu cezalandırmanın yanlışlığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

FİLİSTİN DEVLET LİDERİ ABBAS

Filistin Devlet Lideri Mahmud Abbas şunları söyledi: “İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik saldırısıyla karşı karşıyayız. Adaletin olmayışı ve Filistinlilerin haklarının ihlali nedeniyle şiddet döngüsü sürekli yenileniyor. İki devletli çözümü uygulayarak ve işgali kısa sürede bitirerek mevcut krizi aşabiliriz. Net bir zaman çizelgesi var. Topraklarımızı terk etmeyeceğiz.”dedi.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Zirvesi’nde, “Dün Refah sınırındaydım ve orada bir paradoks gördüm. Bir yanda yiyecek kamyonları, diğer yanda boş mideler.” söz konusu. Guterres, insani bir felaketi önlemek için Gazze’ye insani yardım götürme kararlılığının sürdürülmesi çağrısında bulundu. “Kamyonların Mısır’dan Gazze’ye hızlı ve güvenli bir şekilde gitmesi gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi için ilgili tüm taraflarla yorulmadan çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı. Guterres ayrıca şunları söyledi: “Filistinlilerin ihtiyaçları meşru ve çoktur. Bu trajik olayların geniş bağlamında 56 yıllık bir işgal söz konusudur. Hamas’ın saldırısı da, Filistinli sivillerin toplu olarak cezalandırılması da haklı gösterilemez. Gazze’ye çok büyük insani yardıma ihtiyaç var. Derhal insani ateşkes çağrısında bulunuyorum.” “Gerçek barış için tek çözüm var, iki devletli çözüm.”İfadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7

resadiyehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu