Yaşam

Sanatçıların Birbirine Düştüğü Sanat Tarihinin En Büyük ve En Çekişmeli 5 Yarışması

Aşıklar, sanat dünyasının çok rekabetçi olması gerektiğini bilirler. Birbiriyle rekabet halinde olan birçok sanatçı, bazen toplumun dikkatini çekmek için bazen de birbirlerini gerçekten sevmedikleri için sürekli kavga ederler. Bugün sizler için sanat tarihinin en çekişmeli 5 yarışmasını listeledik.

Kaynak:https://entertainment.howstuffworks.c…

1. Caravaggio ve Giovanni Baglione.

Bazıları Michelangelo Merisi da Caravaggio’yu 16. ve 17. yüzyılların en büyük sanatçısı olarak görüyor. Aynı zamanda büyük bir Barok sanatçısıydı ve bu hareketin babası olarak kabul edildi.

Giovanni Baglione, Barok üslubunda resim yapan bir başka sanatçıydı. Sonunda, iki büyük sanatçı arasında bir rekabet ortaya çıktı.

Bir gün Baglione’nin bir eseri sanatseverlerden yeterince tepki görmeyince Caravaggio’nun sanatçılar mahallesinde dağıttığı kaba şiirlerle Baglione’nin eserlerini küçük düşürdüğü söylenir.

Baglione daha sonra Caravaggio’ya iftira davası açtı ve Caravaggio iki hafta hapiste kaldı.

2. Vincent Van Gogh ve Paul Gauguin.

Herkes Van Gogh’un kendi kulağını kestiğini bilse de bunun arkasındaki hikayeyi bilmiyor. Vincent Van Gogh ve Paul Gauguin, Gogh’un bir sanatçılar komünü yaratmaya çalıştığı ünlü Sarı Evi ile aynı mahallede kaldılar.

Çok geçmeden iki sanatçı birbirleriyle dostça bir rekabete girdi, ancak sonunda çatışmaya başladı.

Aralık 1888’de iki sanatçı tartıştı ve sakinleşmek isteyen Paul Gauguin yürüyüşe çıktı.

Tam o anda Van Gogh gerçeği Gauguin’e açık bir usturayla anlattı ama sonra pes etti ve eve gitti. Çekingen Gauguin geceyi yakındaki bir otelde geçirdi ve daha sonra eve döndüğünde Van Gogh’u kanlar içinde buldu.

Pişmanlık duyan Gogh kulağını kesip müdavimi olduğu bir seks işçisine vermiş! 2009 yılında iki sanat tarihçisi, olayın farklı gelişmiş olabileceğini ve mükemmel bir antikacı olan Gauguin’in, Gogh’un Gauguin’e saldırmaya çalışmasının ardından nefsi müdafaa için Gogh’un kulağını kesmiş olabileceğini öne sürdü.

3. Pablo Picasso ve Henri Matisse.

Tüm sanatçıların birbirleriyle olan rekabetleri kanlı değildi. Pablo Picasso ve Henri Matisse birbirleriyle rekabet halinde olsalar da oldukça saygılıydılar. İki sanatçı ilk başlarda birbirlerinin eserlerini beğenmese de zamanla yeteneklerini takdir etmeye ve karşılıklı olarak gelişmeye başladılar.

Aslında Picasso bir keresinde yaptığı fotoğrafları yapmasaydı Matisse gibi fotoğraf çekeceğini söylemişti.

Yazımızdaki diğer sanatçıların aksine iki sanatçı hayatları boyunca arkadaş kaldılar. Hatta bazılarına göre iki sanatçı arasındaki rekabet dikkat çekmek için kasıtlı olarak abartılmıştır.

4. Edgar Degas ve Édouard Manet

İzlenimci Edgar Degas yetenekli bir sanatçıydı. Édouard Manet ise İzlenimcilikten etkilenmediğini iddia eden ancak eserlerinde İzlenimci öğeler barındıran bir sanatçıydı.

İki sanatçı birbirleriyle iyi anlaşsalar da bir resim sonucunda ayrı düştüler.

Degas, Manet ve eşi Suzanne’in portresini hediye olarak yaptı. Karşılığında Manet ona çizdiği eriklerin resmini hediye etti. Bir gün Manet’nin atölyesine giden Degas, verdiği tablonun yarısının yırtılmış olduğunu gördü.

Manet’nin tabloyu beğenmediğini düşünen Degas, tabloyu restorasyon için geri aldı ve Manet’nin kendisine hediye ettiği erik tabloyu geri gönderdi.

İki sanatçı daha sonra barıştı.

Daha sonra Degas, sanat tacirine “Birinin Manet ile kötü kurallara bağlı kalmasını nasıl beklersiniz?” diye sordu. “O (Manet) Erik’i çoktan satmıştı… Ne güzel bir tuval.” dedi.

5. Banksy ve Kral Robbo.

İki İngiliz sanatçının kan davası, ikisinin bir Londra barında buluştuğu 1990’larda başladı. İddialara göre Kral Robbo, Banksy’nin kendisini küçük düşürdüğünü düşünerek Banksy’ye tokat attı. Bunun üzerine Banksy, Kral Robbo’nun bir eserinin üzerini boyadı. İki sanatçının bu eser üzerinden rekabeti yıllarca devam etti.

2011 yılında, Kral Robbo’nun kafa travması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından, arkadaşları tarafından onun anısına bir duvar resmi yapılmıştır.

Banksy bu fotoğrafta yeni bir değişiklik yaptı. Banksy, değişikliği Kral Robbo’yu onurlandırmak ve düşmanlıklarının sona erdiğinin sinyalini vermek için yaptığını söylese de, Kral Robbo’nun arkadaşları bunu böyle algılamadı ve tabloyu orijinal haline getirdi.

haber-mudurnu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu