Haber

Türkiye’den BM Güvenlik Konseyi reformu için siyasi irade ve esneklik çağrısı

BİRLEŞMİŞ Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin tartışmasız ıslahata muhtaçlık duyduğunu belirterek, ıslahat sürecinin kolaylaştırılması için siyasi irade ve esneklik daveti yaptı.

BM Genel Kurulu’nda Güvenlik Konseyi reformlarının görüşüldü oturumda konuşan Sinirlioğlu, günün gerçeklerini yansıtacak reformlar için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Sinirlioğlu, Güvenlik Konseyi’nin daha temsili, daha demokratik, hesap verebilir ve daha tesirli olması için kapsamlı ve kapsayıcı bir yaklaşıma muhtaçlık duyulduğunu lisana getirdi.

BM Güvenlik Konseyi’ndeki temel sorunun, daimi üyelik ve veto mekanizmasından kaynaklandığına dikkati çeken Sinirlioğlu, “Daimi üyelik ve veto, sadece bu imtiyazlara sahip ülkelerin ulusal çıkarlarına hizmet ediyor.” dedi.

Sinirlioğlu, bu sistemin Güvenlik Konseyi’ni fonksiyonsuz hale getirdiğini ve demokratik olmaktan çıkardığını tabir ederek, seçilmiş üye sayısı ve tüm üye devletlerin Konsey’de yer alma ihtimali artırılırsa, Güvenlik Konseyi’nin daha temsilci ve daha faal olacağını söyledi.

İdealde aslında veto hakkının kaldırılması gerektiğini zira kimi ülkeler bu hakka sahipken, kimilerinin bu haktan yoksun olmasının hiçbir münasebeti olamayacağını belirten Sinirlioğlu, Türkiye’nin, Konsey’de veto kullanımının sonlandırılmasına yönelik teşebbüsleri desteklediğini kaydetti.

Bölgesel kümelerin daha adil temsili ve yeteri kadar temsil edilmeyen kümelere fırsatlar sunulması dahil adil bir rotasyon sisteminin gerekliliğini vurgulayan Sinirlioğlu, Güvenlik Konseyi’nin Genel Kurul ile ilişkisinin de önemine değindi.

Güvenlik Konseyi’nde samimi bir güzelleştirme isteği varsa, süratli bir biçimde hayata geçirilmesi mümkün modellere odaklanılması gerektiğinin altını çizen Sinirlioğlu, ıslahat sürecinin kolaylaştırılması için siyasi irade ve esneklik daveti yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu