Haber

4.6 büyüklüğündeki depremde zeminin sıvılaşması uzmanları da şaşırttı.

4.6 büyüklüğündeki depremde dipte sıvılaşma oluşması uzmanları da şaşırttı.

ELAZIĞ – Elazığ’da 17 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından Yolüstü köyünde metrelerce uzanan yarıkların zemin sıvılaşması olduğu belirlendi. Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, 4.6 büyüklüğündeki depremde meydana gelen sıvılaşmanın kendilerini de şaşırttığını söyledi.

Elazığ’da 17 Şubat günü saat 18:34’te merkez üssü Yolüstü köyü olan 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre altında meydana gelen depremde rastgele bir olumsuzluk yaşanmadı. Depremin ardından Yolüstü köyünde bir metre uzunluğunda yarık oluştuğu görüldü. Oluşan çatlakların ardından Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Burhan Daş, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kanık ve Elazığ Belediyesi jeoloji mühendisi Özkan Sarısu bölgede incelemelerde bulundu. İlk incelemede yarığın fay hattının taban sıvılaşması olduğu bilimsel olarak belirlendi. Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, 4.6 büyüklüğündeki depremde meydana gelen sıvılaşmanın kendilerini de şaşırttığını söyledi.

“Fay kırılması veya yarığı değil”

Bölgede incelemelerde bulunan Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Lideri Jeoloji Ustası Burhan Daş, “Vatandaşlarımızın meydana gelen çatlak mı çatlak mı endişesini gidermek amacıyla yerinde inceleme yapmak üzere olay yerine gittik. Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyemiz Mustafa Kanık ile yerinde inceleme yapmak üzere görüştük.Elazığ Belediyesi jeoloji mühendisi Özkan Sarısu’dan oluşan bir heyet oluşturduk. sahne, bu sıvılaşmanın sıvılaşma sonucu oluşan yarığın yer altında yani alt kotta kum ve yer altı suyu seviyesinde olan kum şeklinde bir deprem sonucu meydana geldiğini, şeklinde titreşimler olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımızın burada tedirgin olmasına gerek yok. Bu bir fay kırılması veya yarığı değil” dedi.

“Tasfiye çoğunlukla 5.5 ve 6 büyüklüklerinde meydana gelen bir olaydır”

Bölgeden numune aldıklarını belirten Daş, “Bu numuneleri bilimsel olarak tekrar inceleyeceğiz. Olağan dışı bir durumla karşılaşılırsa tekrar kamuoyuna bilgi vereceğiz. 4.6 büyüklüğünde bir deprem olması bizi de şaşırttı. mevcut alüvyonda olduğu için oradaki kum çok seyrektir.Yüksek su seviyesi ve yüksek su seviyesi nedeniyle sıvılaşma 4.6 oranında olmuştur.Ancak sıvılaşma normalde 5.5 ve 6 gibi daha yüksek oranda gerçekleşen bir olaydır. Dolayısıyla bizim için de güzel bir örnek oldu.Deprem bölgesinde görev yapan meslektaşlarımız ve bilim insanlarımız için de güzel bir örnek oldu.Olacağını düşünüyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu