Ekonomi

ABD ve Endonezya Elektrikli Araç Aküsü İçin Ortaklık Kurdu

ABD Başkanı Joe Biden, bu hafta Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile bir araya gelerek elektrikli otomobil (EV) pilleri konusunda ortaklık kurmayı hedefliyor. İki ülke arasındaki bu toplantı, nikel tedarik anlaşmasının ön planda olduğu bir dönemde gerçekleşecek. Peki bu ne anlama geliyor?

ABD, elektrikli otomobil akülerinde kesintisiz hammadde için Endonezya ile anlaşma imzaladı!

Endonezya, elektrikli araç akülerinde kullanılan bazı minerallerin tedariki için ABD’ye sınırlı bir serbest ticaret anlaşması teklif etmeyi planlıyor. Bu aynı zamanda ülkedeki elektrikli araç aküsü tedarik zincirinde yer alan şirketlerin ABD IRA Yasası (Enflasyon Azaltma Yasası) kapsamındaki vergi kredilerinden faydalanmasını da hedefliyor.

Endonezya Enerji Bakanı Luhut Pandjaitan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkeleri arasında şu anda bir serbest ticaret anlaşmasının bulunmadığını belirterek, sınırlı bir serbest ticaret anlaşması önerdiklerini söyledi. Ayrıca Ford ve Tesla yöneticileriyle de görüşeceklerini belirtti. Peki Endonezya’yı ABD Başkanı’nı kapısına getirecek kadar değerli kılan şey nedir?

Çok konuşuldu: Tesla su altındayken yanmaya başladı! (Video)

Endonezya dünyanın en büyük nikel rezervlerine ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz yeni elektrikli araç çağında öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Dolayısıyla Tesla’nın elektrikli otomobillerin yanı sıra kendi pilini de üreten firmalarla ortaklık kurmak istemesi pek de şaşırtıcı değil. Çünkü ABD de Çin’in baskısını kırmak adına yeni kapılar açmak ve birçok ülkeyle anlaşmalar yapmak istiyor.

Nitekim ABD Başkanı Joe Biden’ın bu hafta yapacağı ziyarette Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile elektrikli araçlarda kullanılan pillerin üretimi için gerekli minerallerin ithalatına ilişkin bu konuyu özellikle görüşeceği söyleniyor. Ancak detaylı planlama uzun zaman alacağı için resmi açıklamaların gelecek yıla ertelenmesi söz konusu olabilir.

Ancak geçtiğimiz günlerde Texas Gigafactory’de Endonezyalı yetkilileri ağırlayan Tesla CEO’su Elon Musk, sıcak bağları artırmayı ve süreci hızlandırmayı hedefliyor. Ayrıca Ford’dan da baskı geldiği biliniyor. Bu nedenle anlaşma kesin kabul edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu