Haber

Nijer Başbakanı: Yaptırımlar Ülkeyi Zorlayacak

Nijer Başbakanı Ouhoumoudou Mahamadou, darbe sonrası Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) aldığı yaptırım kararları karşısında ülkesinin çok zor günler geçireceğini söyledi.

26 Temmuz’da Nijer’de gerçekleşen askeri darbe sırasında yurt dışında bulunan ve havalimanının kapatılması nedeniyle ülkesine dönemeyen Başbakan Mahamadou, France 24 yayınına katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Mahamadou, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’e hava ve kara sınırlarını kapatma, üye ülkelerin Nijer ile tüm ticari faaliyetlerini durdurma ve Nijer’in Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası’ndaki varlıklarını dondurma kararı aldığını söyledi. ülke için ağır sonuçları olacaktır.

Nijer’in zaten çok kırılgan bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizen Mahamadou, “Daha önce Maliye Bakanı olarak da görev yaptım. Nijer’in ekonomisi büyük ölçüde Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın desteğine bağlı. Bunlar desteklerse. kesilirse, bu yılki mali bütçesi ciddi olacak, “Nijer bu yaptırımları kaldıramayacak.”

ECOWAS’ın olası bir askeri müdahalesini de tahmin eden Mahamadou, kararın özellikle Nijer’e özel olarak alınmadığını, 9 Temmuz’da Gine-Bissau’da düzenlenen zirvede bu konunun ele alındığını kaydetti.

Nijer Başbakanı Mahamadou, ECOWAS üyesi ülkelerin askeri darbelere karşı daha ciddi yaptırımlar talep ettiğini ve askeri müdahale kararının bu zirvede alındığını ve kayıt altına alındığını belirtti.

Başkent Niamey’de dün düzenlenen darbeye destek gösterisine de değinen Mahamadou, bu gösteride yabancı ülke bayraklarını görünce üzüldüğünün altını çizdi.

Nijer’in sadece Niamey olmadığına işaret eden Mahamadou, uzlaşma ve yaptırımların kaldırılması talebiyle önümüzdeki günlerde başka gösterilerin de yapılabileceğini söyledi.

Darbeciler için bir hafta

ECOWAS dün büyük zirvesindeyken Nijer’deki cuntaya Başkan Mohammad Bazum’u serbest bırakması ve Bazum’u yeniden savunması için bir hafta süre verdi.

Bu dönemde taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her türlü seçeneği değerlendireceklerini vurgulayan ECOWAS, ayrıca tüm üye ülkelerin hava ve kara sınırlarının Nijer’e kapatıldığını duyurdu.

Nijer’de darbe

Nijer’de Başkan Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alınmış ve o akşam askerlerin iktidarı ele geçirdiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatan Savunma Kurulu (CNSP) adlı cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini duyurdu.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun “gizlisi” olarak bilinen ve Abdourahmane olarak da bilinen Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu