Dicle Elektrik tarımda yeraltı suyu kullanımının etkilerini açıkladı
Dicle Elektrik, tarımda yeraltı suyu kullanımının etkilerine ilişkin açıklama yaptı.
Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamaya göre şirket, hizmet verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’te tarımsal sulama bilinçlendirme faaliyetlerine katkı sağlamaya devam ediyor.
Şirketin sorumluluk alanı içindeki 6 ilde, Türkiye pamuk üretiminin yüzde 58’i, mısırın yüzde 25’i ve buğdayın yüzde 14’ü üretiliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, son dönemde yapılan araştırmaların aşırı yeraltı suyu tüketiminin dünyanın coğrafi kutuplarının kaymasını etkileyebilecek sonuçlar doğurduğunu gösterdiğini belirtti.
Jeofizik alanındaki bu keşfin, su kaynaklarının yönetimine yönelik stratejileri yeniden düşünmelerini gerektirdiğini belirten Arvas, şöyle devam etti:
“Araştırmacılar, 1993 ile 2010 yılları arasında yeraltından çekilen 2 trilyon ton suyun dünyanın dönme ekseninde kaymalara neden olduğunu tespit etti. Araştırmaya göre bu suyun çok değerli bir kısmı tarımsal sulamada kullanıldı ve daha sonra denizlere deşarj edildi. Araştırmada verilen ifadelere göre bu değişim, dünyanın dönme ekseninin yıllık 4,36 santimetre oranında 64 derece doğuya kaymasına neden oldu.Bu bulgular, sürdürülemez su yönetiminin yalnızca sorunlara yol açmakla kalmayıp, Yerel ve çevresel sorunların yanı sıra küresel ve jeofizik istikrarın da etkisi olduğunu gösteriyor.”
“Bu yıl kanalların sulamaya açılması büyük önem taşıyor.”
Firmalarının hizmet bölgesindeki tarımsal sulama faaliyetlerini değerlendiren Arvas, şunları söyledi:
“Hizmet bölgemizdeki 130 bin çiftçinin yüzde 70’i tarımsal sulamada elektrikle çalışan motopomplar kullanıyor. Bu yöntem, yıllık ortalama 7,25 milyar kilovatsaat elektrik tüketimi ile milyarlarca metreküp değerli yeraltı suyunun çekilmesine neden oluyor. Bu miktar, yaklaşık olarak Türkiye’de tarımsal sulamada kullanılan elektriğe eşittir. Yüzde 47’ye tekabül etmektedir. Yeraltı suyunun aşırı kullanımı toprak yapısının bozulmasına, erozyona, verimin azalmasına ve çölleşmeye neden olmaktadır. Toplam 7 milyon 313 bölgede sulu tarım yapıldığı dikkate alındığında Şanlıurfa ve Diyarbakır’da bin 614 dönüm, durumun ciddiyeti daha da artıyor.Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında tamamlanan sulama kanallarının bu yıl işletmeye alınması durumunda toplam 149 bin hektar alan kullanılmadan sulanacak. yeraltı suyundan ve 1,5 milyar kilovatsaat elektrik tasarrufu sağlanarak ekonomiye 3,8 milyar lira katkı sağlanacak. DSİ tarafından yaptırılan kanalların bu yıl sulamaya açılması büyük önem taşıyor. “
Kayıtsız transformatör kullanımına da değinen Arvas, kayıtsız transformatörlerin özellikle Şanlıurfa’da en yüksek sayıya ulaştığını belirtti.
Tarımsal sulamada bu kadar çok elektrik kullanılmasının bir diğer nedeninin de yeraltı sularının yıllar geçtikçe azalması ve her seferinde daha derin suların çekilmesi olduğunu düşünen Arvas, “10 yıl önce çiftçi 100-150 metreküpten su çekiyordu. metre, şu anda bazı yerlerde 600-700 metreye kadar su var.” “Daha derine inmesi gerekiyor. Bu da bize bölgedeki sorunun elektrik sorunu değil, sulama sorunu olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bilimsel araştırmalar ışığında sürdürdüğümüz tarımsal sulama kaynaklı kaçak elektrik kullanımına karşı mücadelemiz, büyük bir ivmeyle oynuyor. Bu yaygın sorunların aşılmasında önemli bir rol oynuyor.” sözlerini kullandı
haber-besiri.com.tr