Teknoloji

İTÜ Çekirdek’ten 25’ten fazla işletme teknolojisiyle deprem bölgesinde!

Bölgelerini entegre eden ve yeni teknolojiler geliştiren 25’i aşkın teknolojik işletme sayesinde depremzedelerin afet sonrası ısınma, barınma, sağlık ve manevi destek ihtiyaçlarını karşılayan işletmeler, online ve taşınabilir uygulamalarla sosyal sorumluluklarını sürdürüyor.

İTÜ ARI TEKNOKENT’TEN DEPREM BÖLGESİNDEKİ 11 TEKNOKENT’E GÜÇLENDİRME ÇAĞRISI

6 Şubat’ta yaşananların ardından deprem kuşağında bulunan ülkemizin depreme karşı alınacak önlemler konusunda daha önemli adımlar atması gerektiğini belirten İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Geçen yıl Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinin ardından vatandaşlarımıza başta kurtarma çalışmaları olmak üzere birçok ihtiyaç alanında destek olmak bizler için büyük bir sorumluluk oldu. Bunu sadece İTÜ ARI Teknokent olarak değil, İTÜ Çekirdek’in 25’i aşkın girişimi sayesinde de başardık. İTÜ Çekirdek bünyesindeki girişimler çok hızlı bir şekilde koordine edildi ve heyecanla güçlendirme proje ve kampanyaları hayata geçirildi. Aynı zamanda depreme dayanıklı şehirler ve yerleşim alanlarındaki birçok girişimimizle BIM’i (bina bilgi modellemesi) desteklemeye ve bu alandaki Ar-Ge projelerini güçlendirmeye devam ediyoruz. Unutulmaması gereken bir diğer husus da depremden etkilenen bölgelerde 11 teknoparkın bulunması. Bölgenin kalkınması için gerekli desteği sağlayarak, koordineli bir şekilde ortak projelerin hayata geçirilmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız. “Tıpkı pek çok kurumun, özellikle teknoloji üssü olan teknoparkların, acıların bir daha yaşanmaması için önemli misyonları var.”söz konusu.

İTÜ ÇEKİRDEK GİRİŞİMLERİNİN SARSMA ANALİZİ ŞÖYLE:

1. Yardım Kutusu

İTÜ Çekirdek girişimi Assistbox, müşteri ve teknik destek süreçleri için geliştirilmiş online iletişim ve uzaktan destek platformudur. Deprem sonrası temas ve güçlendirme platformu

Ücretsiz kullanıma sunularak hasar raporlarının minimum sürede incelenmesini ve sigorta hasar eksperlerinin değerlendirmelerini güvenli bir şekilde yapabilmelerini sağlamıştır.

2. Bimcrone

İTÜ Çekirdek girişimi Bimcrone, deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma sürecine ve kentin yeniden kuruluşuna destek olmak amacıyla ilgili kurumlarla toplantılar ve yönlendirmeler gerçekleştirdi.

3. Kör Bakış

İTÜ Çekirdek girişimi BlindLook ekibi, geliştirdiği ses simülasyon teknolojisi ile markaların görme engellilere kapsayıcı hizmetler sunabilmesine olanak sağlıyor. Depremin ardından barınmaya ihtiyaç duyan görme engellileri evlerinde ağırlarken, onları evlerinde ağırlamak isteyenleri de online platformlarda ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor.

4. Hata Giderici

İTÜ Çekirdek’in bir girişimi olan Bugbounter, bağımsız güvenlik araştırmacıları sayesinde kurum ve şirketlerin siber güvenlik açıklarını bulmasını, doğrulamasını, raporlamasını ve takip etmesini sağlayacak kitle kaynak hizmetleri sunan bir platformdur. Depremin ardından tüm aktif işbirliği ve destek platformlarının çevrimiçi güvenlik testlerini ücretsiz yaparak depremzedelere yapılan yardımların engellenmesine ve istismar edilmesine karşı çıktı.

5. Bulut Kliniği

İTÜ Core girişimi Bulut Klinik, geliştirdikleri uygulama sayesinde kullanıcılarının tüm sağlık ihtiyaçlarını online veya yüz yüze tek platform üzerinden karşılamalarına olanak sağlıyor. Depremin ardından online sağlık hizmeti platformunu depremzedeler için ücretsiz hale getirerek 500’den fazla kişiye hizmet verdi.

6.Sınıf

İTÜ Core’un bir girişimi olan Classest, uzman öğretmenlerle özel derslerin verildiği ve 360 ​​derece eğitim hizmeti veren, öğrenciye uygun öğretmenleri eşleştirme fırsatı sunan online eğitim platformudur. Depremin ardından Eğitim Seferberliği kampanyasına katılarak depremden etkilenen LGS ve YKS hazırlık dönemindeki 700 öğrenciye başvuruları doğrultusunda ücretsiz eğitim desteği sağladı.

7. Evbee

İTÜ Çekirdek girişimi Evbee, şarj ihtiyacı olan tüm kullanıcılar için yerinde hızlı şarj ile yenilikçi ve temiz çözümler sunan taşınabilir şarj istasyonu ağıdır. Depremin ardından taşınabilir şarj istasyonu, araçlarını modifiye ederek afet bölgesinde elektrik sağlamak ve mühendislik hizmetlerine destek olmak üzere tahsis etti.

8. Evimdeki Psikolog

İTÜ Çekirdek girişimi Evimdeki Psikolog, psikologlarla manevi destek almak isteyenleri bir araya getiren online terapi platformudur. Depremden etkilenen bireylere ücretsiz çevrimiçi zihinsel destek sağlar. Depremin ardından 2.500 psikolojik destek başvurusu alındı.

9. Gözlerinden

İTÜ Çekirdek’in bir girişimi olan Senin Gözlerinden, insan ve yapay zeka iş birliğiyle görme engellilere hem hızlı hem de kaliteli görsel anlatımlar sunan taşınabilir bir uygulamadır. Gözünden uygulaması, görme engelli depremzedelere toplanma noktaları, yardım noktaları gibi birçok kritik konuda katkı sağladı. Görme engelli kullanıcılardan gelen 2.400’den fazla fotoğraf deprem sonrasını tasvir etti. Yapay zekanın kullanıcılara yanıtı üç dakika kadar sürüyor

Bu hız, standartları aşacak şekilde özel olarak optimize edildi ve 50 saniyeye düşürüldü.

10. Gonullupsycholog.org

İTÜ Çekirdek girişimi Gonullupsikolog.org, gönüllü ruh sağlığı çalışanlarını çevrimiçi olarak ve psikolojik desteğe erişemeyen dezavantajlı grupları bir araya getiren sosyal bir girişimdir. Girişim, afetlerden etkilenen bireylere çevrimiçi ücretsiz psikososyal destek sağlarken, zihinsel destek çalışmalarına gönüllü olarak katılan uzmanları da bünyesinde barındırıyor. Depremin ardından yapılan başvurular sonucunda afet ve travma konusunda uzman 63 uzman depremzedelerle buluşturuldu.

11. Hummingdrone

İTÜ Çekirdek girişimi Hummingdrone, endüstriyel ihtiyaçlara yönelik otonom drone sistemleri geliştiriyor; Enerji, şehir planlama ve kamu güvenliği departmanlarında kullanılan havadan kontrol ve analiz çözümleri sunmaktadır. Deprem sonrası ağır yıkımın yaşandığı Hatay bölgesinde çalışmalara katılan Hummingdrone ekibi, kamu ve özel kurumlarla uyum içinde ihtiyaç analizi yaparak, kamerayla çekilen fotoğraflarla şehrin yüksek çözünürlüklü dijital ikizini oluşturdu. izniyle drone. Ardından dijital ikiz üzerinde geliştirdikleri yapay zeka modellerini kullanarak hasarlı ve çökmüş binaları, hasarlı enerji dağıtım hatlarını ve aydınlatma direklerini tespit ederek kritik altyapı onarım süreçlerini hızlandırdılar.

12.Tedarikçiler’de

İTÜ Çekirdek girişimi inSuppliers, patronla iş yapan şirketlerin kendilerine en uygun iş ortaklarını doğrudan bulmasını kolaylaştıracak, paydaşlar arasında networking fırsatları sunan küresel bir dijital platformdur. Depremin ardından ihtiyaç sahiplerine yönelik geçici ve kalıcı barınma için tedarik zinciri analiz edildi. Kent de yerel yönetimler ve bakanlıklarla birlikte sürece dahil oluyor.

13. En iyi arkadaş

İTÜ Çekirdek girişimi Kanka Host, paylaşım ekonomisine hizmet eden kişilerin evlerini birbirleriyle paylaşarak gelir elde edebilecekleri ve konut ihtiyaçlarını daha uygun maliyetle karşılayabilecekleri bir platformdur. Uygulama, deprem sonrasında kalacak yere ihtiyaç duyanlar ile evini paylaşmak isteyen 1782 kişiyi bir araya getirerek ulaşım ve barınma hizmetlerinin sağlanmasına destek oldu.

14. Çocuk doktoru

İTÜ Çekirdek girişimi Kidolog, hamilelik öncesi ve sonrası dönemde ebeveynlere ve yetişkinlere 10 farklı kategoride 7/24 uzman desteği sağlayan çevrimiçi danışmanlık platformudur. Manevi destek faaliyetlerine gönüllü olarak katılan uzmanlarla birlikte deprem sonrasında 1000’den fazla depremzedesine uygulama ve WhatsApp üzerinden ücretsiz psikolojik destek sağlandı.

15. Mikrofon

İTÜ Çekirdek’in bir girişimi olan Microfon, burs veren kurum ve kişilerin bir araya geldiği çevrimiçi bir platformdur. Deprem sonrası başlattıkları Eğitim Seferberliği kampanyasıyla depremden etkilenen ve eğitim yardımına ihtiyaç duyan öğrencileri, uygulamaları doğrultusunda eğitim desteği veren kişi ve kurumların desteğiyle buluşturdular.

16. Misafir

Kısa/orta vadeli konut kiralamalarında ITU Temel girişimi Missafir: profil yönetimi, reklam optimizasyonu, dinamik fiyatlandırma ve 15’ten fazla platformda teknoloji destekli operasyonel destek

Ev sahipleri ve misafirler için uçtan uca hizmet veren ve süreci yöneten bir platformdur. Deprem sonrası geliştirilen “Sen Bizim Missafir’imizsin” platformu sayesinde barınma ihtiyacı olan ev sahipleri ile depremzedeleri bir araya getirdi.

17. Müzik Okulu

İTÜ Core’un bir girişimi olan Musichool, uzman müzisyen ve eğitimcilerin canlı veya önceden kaydedilmiş eğitim programlarına bireysel veya grup olarak erişilebildiği, dünyanın her yerinden müzikseverlerin bir araya gelerek deneyimlerini paylaştıkları çevrimiçi müzik eğitimi platformudur. deneyimler. Deprem sonrası öğrencilere, çocuklara ve yetişkinlere yönelik müzik eğitimleri düzenleyerek müziğin birleştirici gücünden yararlanmayı hedefliyor.

18. Ekim

İTÜ Çekirdek’in bir girişimi olan Octo, topluluklara özel geliştirilmiş, kişiselleştirilebilir bir iletişim ve etkileşim platformudur. Depremin ardından depremden etkilenen vatandaşlar ve yardıma giden kuruluşlar için bağlantı platformları hizmete açıldı. Platformda depremden etkilenen öğretmenlerin ihtiyaçlarını paylaşabilecekleri, yardım etmek isteyen öğretmenlerin ise bunları görüntüleyebilecekleri bir alan oluşturuldu.

19.Barış Terapisti

İTÜ Çekirdek girişimi Barış Terapisti, herkesin kendi ana dilinde uzman psikologlar tarafından manevi terapi almasını sağlamak amacıyla üç dilde hizmet veren ödüllü bir platform ve sosyal girişimdir. Deprem sırasında depremden etkilenen 200’den fazla bireye ücretsiz çevrimiçi manevi destek sağladı.

20. RePG Enerjisi

İTÜ Çekirdek girişimi RePG Enerji, konut ve endüstriyel uygulamalar için bilinen teknikte daha önce hiç kullanılmamış, yılın büyük bir bölümünde çalışabilen yenilenebilir enerji kaynağına dayalı elektrik üretiyor, elektrikli ve hibrit araçlar için yenilenebilir güç kaynağına dayalı menzil genişletici, Geleneksel araçlar için yenilenebilir enerji kaynağına dayalı yakıt sistemleri. Kara ve deniz araçlarına yönelik tahrik sistemleri, konut ve araçlara yönelik ısıtma – soğutma – HVAC ve iklimlendirme sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tatlı su üretim sistemleri üretmekte ve uygulamaktadır. Deprem sonrasında patentli elektrik ve su teknolojilerini kullanarak 250 kişilik saha çadırının ısıtma ihtiyacını şebekeden bağımsız, akıllı ve kendi kendine yeten konteynerlerle karşılarken, bu teknolojiyle günde 40 litre içme suyu da sağladı. Havadaki nemden içilebilir su elde edilmesi.

21.RumiTech

6 Şubat depremi sonrasında ortaya çıkan girişim fikri RumiTech, güneş ve rüzgardan hibrit formda üretilen yeşil enerjiyi sistem üzerindeki pillerde depolayan, şebekeden bağımsız çalışabilen, kendi kendine yetebilen akıllı direk çözümleri geliştirdi. bu sorunlara sürdürülebilir ve uygulanabilir bir çözüm üretti.

22. Sesver

İTÜ Çekirdek’in bir girişimi olan Arvia, şirketlere görüntülü görüşme çözümleri sunan bir teknoloji şirketidir. Depremin ardından Arvia’nın geliştirdiği Ses Ver.in platformu, deprem bölgesinde yardıma ihtiyacı olanlarla yardım edebilecekleri bir araya getirdi. Oluşturulan online platform, otomatik konum paylaşımı ve sesli konuşma özellikleriyle müdahale hızını artırdı. Depremde arama kurtarma çalışmaları sırasında SesVer.in uygulaması üzerinden toplamda 10 binin üzerinde sesli görüşme yapıldı.

23. Stemist Kutusu

İTÜ Çekirdek girişimi Stemist Box, 4-14 yaş arası çocuklara yönelik STEM ve Maker eğitim setleri üretirken üretim kültürünün gelişmesine de katkı sağlıyor. Depremin ardından başlattıkları Eğitici Oyuncak Yardımı kampanyasıyla her 1 oyuncak depremden etkilenen çocuklara bağışlandı.

Bağış karşılığında bölgeye 4 oyuncak gönderilerek 5 bin 860 çocuğa ulaşıldı. Eğitimcilerle birlikte fiziki olarak bölgede yer aldılar, çadırlarda eğitim ve öğrenci atölyeleri düzenlediler.

24. Stetho

İTÜ Çekirdek girişimi Steto, psikoloji uzmanları ile danışanların çevrimiçi buluşmasını sağlayan bir platformdur. Depremin ardından depremden etkilenen 150’den fazla kişiye ücretsiz çevrimiçi psikolojik destek sağladı.

25. Terappin

İTÜ Çekirdek girişimi Terappin, uzman psikologları ve danışanları bir araya getiren çevrimiçi bir psikoloji platformudur. Depremin ardından depremden etkilenen 2 bin kişiye ücretsiz psikolojik destek sağlarken, psikolojik destek faaliyetlerine gönüllü olarak katılan uzmanları da bünyesine kattı.

26. Yürüyenler

İTÜ Core’un bir girişimi olan Walkers, üye olduğunuz andan itibaren seçtiğiniz kategoride sizin adınıza bağış yapan, her adımınız puana dönüşen, sınırsız fırsatlardan faydalandığınız sağlık ve gerçek zamanlı bir oyun uygulamasıdır. Depremin ardından Walkers uygulamasında Education Box iş birliğiyle 5 bin kullanıcıya ücretsiz online deprem uyarısı verildi. tanımlanmış eğitim

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu