Haber

Ticaret hacmi arttıkça İsrail’e karşı tavrınız nedir?

HEDEP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Ticaret Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda; Türkiye ile İsrail arasındaki ticarete ilişkin ise, “Ticaret hacmi son yirmi yılda yüzde 532 arttı, bu da yeni hedefin İsrail kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması olduğu anlamına geliyor ve bu konuda bir dizi çalışma yürütülüyor.” Ticaret Bakanlığı’nda ve genel olarak Türkiye’de.” Rejimin idam edildiği söyleniyor. Şimdi sorun şu; Bir yandan hükümet İsrail’e şunu söyleyecek: ‘Ey İsrail, sen bir devlet değilsin, sen bir örgütsün.’ Bir adım daha ileri gidecek, ‘Sen devlet değilsin, terör devletisin’. “Öte yandan ticaret hacmi de yüzde 532 artacak” dedi.

Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. HEDEF Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye’nin İsrail ile ticaretini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Filistin demişken, bunun Bakanlığınızı da ilgilendiren bir konu olduğunun altını çizmek isterim. Şimdi Türkiye-İsrail ilişkilerine baktığımızda son yirmi yılda önemli gelişmelerin yaşandığı görülüyor. 2002 yılında, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiğinde Türkiye İsrail ile İsrail arasındaki ticaret hacmi 1,41 milyar dolar iken, bu ticaret hacmi 2022 yılında 8 milyar 910 milyon dolara yükselirken, 2022 yılında toplam ihracat 6 milyar 740 milyon dolara yükseldi. ithalat 2,17 milyar dolara yükseldi, böylece 1,41 milyar dolardan 8,91 milyar dolara ulaştı. Ticaret hacmi son yirmi yılda yüzde 532 arttı, bu da yeni hedefin İsrail kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması olduğu anlamına geliyor. Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda ve genel olarak Türkiye’de bir takım çalışmalar yürüttüğü söyleniyor.

Şimdi sorun şu; Bir yandan hükümet İsrail’e şöyle diyecek: ‘Ey İsrail, sen devlet değilsin, örgütsün’. Bir adım daha ileri giderek ‘Sen devlet değilsin, terör devletisin’ diyecek. Öte yandan ticaret hacmi yüzde 532 oranında artacak. Sayın Bakanım burada size bir soru sormak istiyorum. İsrail’i de bir örgüt olarak görüyor musunuz? İsrail’i de terörist bir devlet olarak mı görüyorsunuz? Cevabınız evet ise bir örgütle, terör devletiyle ihracat ve ithalatı nasıl değerlendirdiğinizi gerçekten merak ediyoruz. Yani bu gibi büyük siyasi açıklamalar yaparken artılarını ve eksilerini iyi düşünmek gerekiyor. Bir ülkeye “terörist devlet” dedikten ya da bir ülkeye “örgüt” dedikten sonra, en azından o ülkeyle ticari ilişkilerinizi kesmeniz gerekmez mi – çünkü artık onu normal bir devlet olarak kabul etmiyorsunuz, onu örgüt olarak kabul ediyorsunuz. ?

Ama sorun şu: Her iki durumda da aslında pek samimi değilsiniz. Yani hükümetin İsrail’e söylediği sözlerin hiç de samimi olmadığını hepimiz biliyoruz. Bakın biz İsrail ile ticari ilişkilerin sürdürülmesi gerektiğini savunuyoruz, İsrail ile ilişkilerin koparılmamasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Biz her zaman Filistin davasının, onun haklı davasının yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Bir yandan milyonlarca insana “Filistin halkının mücadelesinin yanındayız” diyeceksiniz. İsrail devletine terör devleti diyeceksiniz. İsrail devletine örgüt diyeceksiniz. Tüm yetkiler elinizdeyken, hükümeti yönetirken, ülkeyi yönetirken hiçbir adım atmayacaksınız ve biz bunun hiç de samimi olmadığını düşünüyoruz. “Düşünürüz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu